Τα 6 στοιχεία του Ηγέτη

Posted by Unknown on Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014 with 1 comment


Ηγεσία, Ηγέτης, Ηγετικές ικανότητες, διαφορά Manager και Ηγέτη. Πόσα άρθρα και βιβλία έχουν εκδοθεί – και πόσα θα εκδοθούν ακόμα- σχετικά με τα παραπάνω; Πόσοι συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και μη, έχουν ασχοληθεί με το θέμα; Η απάντηση γνωστή σε όλους μας. Πάρα πολλοί! Και όμως! Κατά την προσωπική μου άποψη το θέμα θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη.

Μέσω και του άρθρου αυτού, αποφάσισα να καταθέσω την άποψή μου η οποία αποτελεί προϊόν πολυετούς μελέτης αλλά και προσωπικών εμπειριών και διαπιστώσεων. Με το πέρασμα του χρόνου η επαγγελματική μου πορεία με οδήγησε στο να συνεργαστώ με πολλούς, πάρα πολλούς, που είτε πίστευαν ότι ήταν ηγέτες αλλά δεν ήταν είτε είχαν ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν γνώριζαν ότι είχαν και δεν καλλιέργησαν ποτέ.!

Κατά την άποψή μου λοιπόν, τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει ένας ηγέτης είναι τα εξής 6:

-1- Μη φοβάστε να τσαλακώστε την εικόνα σας

Οι περισσότεροι που έχω γνωρίσει, ίσως και αρκετοί από αυτούς που εσείς έχετε γνωρίσει, φοβούνται εξαιρετικά για την εικόνα τους. Τη διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού. Φοβούνται μην την τσαλακώσουν. Μα γιατί; Δεν είναι άνθρωποι; Είναι θεοί; Δεν κάνουν λάθη; Και ποιος είναι αυτός που τα γνωρίζει όλα και τα κάνει όλα τέλεια σε βαθμό που να μην κάνει λάθος; Η απάντηση είναι προφανώς μονολεκτική: Κανένας!! Το να παραδεχτεί κανείς το λάθος του δεν του τσαλακώνει την εικόνα. Το να παραδεχτεί κανείς λανθασμένη συμπεριφορά δεν του τσαλακώνει την εικόνα. Το να αποδεχτεί κανείς την πρόταση συνεργάτη του δεν του τσαλακώνει την εικόνα. Το να παραδεχτεί κανείς ότι ίσως κάποιες φορές λειτουργεί ως μ@λ@κ@ς δεν του τσαλακώνει την εικόνα. Το αντίθετο, την ενισχύει. Και αυτό γιατί τότε και μόνο τότε οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον ηγέτη αντιλαμβάνονται πλήρως τα βαθύτερα και ποιοτικά στοιχεία του χαρακτήρα του και ξέρετε τι; Τον εκτιμούν ακόμα περισσότερο. Αν διαφωνείτε με τα παραπάνω και είστε ηγέτες, το μέγεθος της ομάδας δεν έχει σημασία, τότε φροντίστε την εικόνα σας όπως την φροντίζετε έως σήμερα. Αποφύγετε τα παραπάνω αλλά μην προχωρήσετε και την ανάγνωση. Αν όμως είστε ηγέτης που συμφωνείτε με τα παραπάνω τότε τσαλακώστε την εικόνα σας άφοβα!

-2- Μιλήστε 30% Ακούστε 70% 

Πολλοί είναι αυτοί που αρέσκονται στο να έχουν ακροατήριο. Μιλάνε διαρκώς και ακατάπαυστα. Και το λίγο χρονικό διάστημα που δεν κινούν τα χείλη τους απευθυνόμενοι κάπου άλλου, γιατί κάποιος άλλος κουνά τα δικά του χείλη εκφράζοντας την άποψή του, αυτοί μιλούν με τον εαυτό τους προετοιμάζοντας την επόμενη τοποθέτηση τους ή για την ακρίβεια το επόμενο λογύδριο τους. Και φυσικά δεν έχουν ακούσει τίποτα!! Πιστεύετε αλήθεια ότι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους υπολοίπους; Πιστεύετε ότι κρίνεται θετικά; Και τελικά πιστεύετε ότι κάποιος με αυτό το στοιχείο είναι ηγέτης; Αυτός ο λάτρης της φωνής του δεν μπορεί να είναι ηγέτης. Αυτός ο λάτρης της φωνής του δεν θα στηρίξει ποτέ τους ανθρώπους του. Αυτός ο λάτρης της φωνής του δεν θα στηριχθεί ποτέ από τους ανθρώπους του. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι ηγέτης. Ο ηγέτης πρέπει να ακολουθεί τον χρυσό κανόνα, να μιλά το 30% του χρόνου του και να ακούει με ενσυναίσθηση το 70%. Γιατί; Απλή η απάντηση. Ακόμα και ο Θεός ακούει, σπάνια μιλάει. Ακούει και στηρίζει. Γιατί γνωρίζει ότι το ανθρώπινο Ον έχει ανάγκη να ακούγεται. Έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι του δίδεται σημασία. Αντίθετα δεν έχει καμία ανάγκη να ενισχύει διαρκώς το αρρωστημένο εγώ του οποιουδήποτε νομίζει εαυτόν ηγέτη.

-3- Be to the point. 

Και βέβαια το 30% του χρόνου που θα καταναλωθεί σε λεκτική επικοινωνία του ηγέτη θα πρέπει να είναι μεστό και σύντομο. Χωρίς πλατιάσματα, άσκοπες επαναλήψεις των λεγομένων του και χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Ο λόγος του θα πρέπει να είναι μεστός και τα μηνύματα που εκπέμπει πρέπει να έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα και διαδρομή. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ηγέτη! Για κάτι άλλο ίσως, όχι όμως για ηγέτη.

-4- Φροντίστε τους ανθρώπους σας

Ηγέτης χωρίς ανθρώπους τι είδους ηγέτης είναι; Σε πια συνομοταξία ανήκει; Από την άλλη ηγέτης που δεν φροντίζει τους ανθρώπους του τι είδους ηγέτης είναι; Και στις δύο περιπτώσεις ο παρονομαστής είναι κοινός. Δεν μιλάμε για ηγέτη. Μιλάμε για ένα άλλο είδος! Ο πραγματικός ηγέτης οφείλει να φροντίζει τους ανθρώπους του. Και οφείλει όχι γιατί πρέπει. Όχι, πρέπει δεν υπάρχει. Τους φροντίζει γιατί αισθάνεται και αντιλαμβάνεται πλήρως το πόσο βαρύ φορτίο φέρει. Φροντίζει τους ανθρώπους του συνειδητά παρέχοντας τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, μεταφορά τεχνογνωσίας, κάλυψη συναισθηματικών αναγκών μέσω ειλικρινούς αναγνώρισής τους, επιβράβευσης κλπ. Ηγέτης ο οποίος νοιάζεται και φροντίζει μόνο για τον εαυτό του τότε απλά φέρει τον τίτλο καταχρηστικά. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία σας προτρέπω - για μία ακόμη φορά- να μην συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου γιατί αυτό το άρθρο σας είναι παντελώς άχρηστο! Αν όμως δεν ανήκετε στην κατηγορία αυτή τότε αρχίστε να σκέφτεστε τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τους ανθρώπους σας από σήμερα κιόλας.

-5- Μη δίνετε συμβουλές. Δράστε!

Ο George Courteline, Γάλλος συγγραφέας, είχε πει: Να δυσπιστείς στις συμβουλές, αλλά να ακολουθείς τα καλά παραδείγματα. Σκεφτείτε ως συνεργάτες ενός ηγέτη. Τι σας έλκει περισσότερο; Μία συμβουλή από τον ηγέτη σας ή το να σας δείχνει τον δρόμο διανύοντας τον μαζί σας; Και τι είναι προτιμότερο; Το να σας δώσει απλά μία οδηγία ή να σας κατευθύνει προς τη σωστή οδό έμπρακτα; Η απλή χορήγηση συμβουλών κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί μία παθητική στάση. Μία στάση τύπου εγώ ο σοφός θα σου πω τι πρέπει να κάνεις! για εμένα προσωπικά αυτή η στάση δεν είναι στάση ηγέτη. Για εμένα προσωπικά η στάση του ηγέτη θα πρέπει να είναι ενεργητική περπατώντας το μίλι μαζί με τον συνεργάτη του. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το lead by example ίσως σκεφτεί κάποιος. Η διαφορά είναι στη διάρκεια. Το lead by example μπορεί είναι αυτοτελές , η δράση όμως είναι διαρκής!

-6- Προετοιμάστε τον επόμενο Ηγέτη.

Ο ηγέτης θα πρέπει να γνωρίζει το πότε πρέπει να αποχωρήσει και να δώσει τη θέση του στον επόμενο ηγέτη. Τον ηγέτη που ο ίδιος έχει προετοιμάσει. Και τον προετοιμάζει από την αρχή της θητείας του αφού πρώτα τον ξεχωρίσει μέσα από το πλήθος των συνεργατών του. Το γιατί τώρα θα πρέπει να προετοιμάζει τον επόμενο ηγέτη της ομάδας του δεν θα το απαντήσω. Οι απαντήσεις είναι μπροστά σας και βρίσκονται στις γραμμές αυτού εδώ του άρθρου. Αλήθεια, τις διακρίνετε;


Δημήτρης Τιμοθεάτος