Games of Thrones

Posted by Unknown on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 23, 2013 with 1 comment
Οι περισσότεροι φαντάζομαι έχετε δει έστω και μία φορά τη νέα σειρά του SKAI Games of Thrones. Γι' αυτούς που έλκονται από τέτοιες σειρές, λίγο μεσαίωνα, λίγο φαντασία κλπ, η σειρά αυτή αποτελεί ίσως την καλύτερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης σήμερα. Βέβαια, πηγαίνοντας πέρα από τα σύνορα διαπιστώνουμε ότι η σειρά αυτή κάνει θραύση παντού! Και είναι απόλυτα λογικό. Κατά τη δική μου άποψη, αλλά και πολλών άλλων, η σειρά αυτή αποτελεί υπέρ παραγωγή.

Ας δούμε όμως τι άλλο μπορεί να μας παράσχει αυτή η σειρά πέραν της διασκέδασης. Στην Ελλάδα παίζονται τα επεισόδια της πρώτης σεζόν. Υπάρχουν άλλες δύο ενώ ετοιμάζεται και
η τέταρτη σεζόν. Μου κίνησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον που με οδήγησε να αναζητήσω τα επεισόδια των υπολοίπων σεζόν στο διαδίκτυο. Γιατί; γιατί πολύ απλά εκτός από του ότι παρέχει διασκέδαση λειτουργεί και εκπαιδευτικά. Τολμώ να πω ότι η σειρά αυτή είναι Μακιαβελική!

Ναι! Μακιαβελική! Ο τηλεθεατής και γνώστης των αρχών του Machiavelli μπορεί να δει να ξεδιπλώνονται οι αρχές της Μακιαβελικής θεωρίας σε όλο τους το εύρος. Μπορεί να δει τους υπέρμαχους της στρεβλής θεώρησης των αρχών καθώς επίσης και τους υπέρμαχους της ορθής θεώρησης των αρχών αυτών. Και το σημαντικότερο; μπορεί να δει στην πράξη, από τον καναπέ του ουσιαστικά και μέσω του τηλεοπτικού του δέκτη, τα αποτελέσματα των θεωρήσεων αυτών.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με τον Machiavelli επιχείρησα την ανάλυση των θέσεων του. Αναφέρθηκα, μεταξύ άλλων, στις θέσεις του Machiavelli για την αποδοχή των ηγετών από τον λαό, τον τρόπο που πρέπει να διοικεί ο ηγέτης κλπ. Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η σειρά αυτή περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις θέσεις του συγγραφέα του Ηγεμόνα.

Αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο η ωμότητα των ηγετών που καταλαμβάνουν την εξουσία και αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ατομικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων του συνόλου καθώς επίσης και οι προεκτάσεις, το αποτέλεσμα, των πρακτικών αυτών. Επίσης αποτυπώνεται με μεγαλειώδη αλλά και ξεκάθαρο τρόπο το αποτέλεσμα των λάθος συμβουλών προς τον ηγέτη από τα λάθος άτομα, αυτά που ο ηγέτης επέλεξε ως συμβούλους του. Αποτέλεσμα; Όπως ανέφερε και ο συγγραφέας 500 χρόνια πριν οι ημέρες του ηγέτη να είναι μετρημένες.

Μη θέλοντας να μακρηγορήσω θα κλείσω με αυτό. Στις προηγούμενες αναρτήσεις ανέφερα αρκετές φορές ότι ο Machiavelli απαιτεί μελέτη για την κατανόησή του. Απαιτεί ενδελεχή έρευνα και μελέτη πηγών που έχουν επηρεάσει τον συγγραφέα. Κατά τη δική μου άποψη η σειρά αυτή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη του Ηγεμόνα να κατανοήσει καλύτερα τις αρχές που περιγράφονται στο διαχρονικό αυτό συγγραφικό έργο. Και όλα αυτά μέσω του τηλεοπτικού του δέκτη!


Δημήτρης Τιμοθεάτος 
Categories: ,