Video & PPT

Δεν χρειάζονται σχόλια! Το video τα λέει όλα!!


Τα μυστικά της επιτυχίας

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρωτηθεί: τι πρέπει να κάνω για να γίνω πετυχημένος στον τομέα μου κοκ. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε μελετήσει ζωντανά παραδείγματα επιτυχίας; και πόσοι από εμάς δεν έχουμε στη βιβλιοθήκη μας τουλάχιστον ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα;
Το παρακάτω βίντεο από τον Richard ST. John, συγγραφέα του βιβλίου 8 to be Great, μας δίνει τα 8 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούνται για το δρόμο προς την επιτυχία!
Peter Drucker quotes 

Προφανώς έχει γίνει ήδη αντιληπτό ότι θεωρώ τον Peter Drucker μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην επιστήμη του Management. Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε συγκεντρωμένα μερικά από τα σημαντικότερα quotes αυτού του μεγάλου της επιστήμης του Management.Peter Drucker five questions

Ιδού τα πέντε ερωτήματα που κάθε οργανισμός πρέπει να απαντά κατά το ξεκίνημα του σχεδιασμού του. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θε πέπει να δίνονται από ομάδα στελεχών  αντικειμενικά και με χρήση μετρήσιμων στοιχειών.
Ιδανικά τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνονται cross με τα αποτελέσματα των απαντήσεων στις ίδιες ερωτήσεις για τους βασικούς ανταγωνιστές του οργανισμού.
Μαθήματα

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί μετά από μία "φαινομενική αποτυχία"; Πόσες φορές δεν έχουμε πει στο εαυτό μας "δεν μπορώ να το κάνω αυτό"! Πόσες φορές δεν έχουμε κρίνει αρνητικά κάποιους σε σχέση με τις ικανότητές τους; Το Video έχει διττό νόημα.

1ον: Τίποτα δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο. Η αποτυχία, από όπου και αν προέρχεται, όποια μορφή και αν έχει, είναι Μάθημα! Don't Stop, Keep Going!

2ον: Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις κρίσεις μας. Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις ικανότητες των άλλων εκτός και αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του Θεό! Μόνο εκτιμήσεις είμαστε σε θέση να κάνουμε και καλό θα είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτές!
McKinsey: Doing well by doing good: A leader’s guide
Ansoff Matrix

Το διάγραμμα του Ansoff, ή μήτρα Ansoff, είναι ένα σημαντικό εργαλείο του Στρατηγικού Marketing που βοηθά στην επιλογή στρατηγικών ανάπτυξης σε σχέση με την αγορά και τα προϊόντα της εταιρείας. Οι προσπάθειες μιας εταιρείας να αναπτυχθεί εξαρτώνται από το αν παρέχει νέα ή υπάρχοντα αγαθά και υπηρεσίες σε νέες ή υπάρχουσες αγορές. Το αποτέλεσμα της μήτρας είναι μια σειρά αναπτυξιακών στρατηγικών που δίνουν την κατεύθυνση της επιχειρηματικής στρατηγικής. Στο video που ακολουθεί ο καθηγητής Malcolm MacDonald αναλύει τα στοιχεία της μήτρας καθώς και τον τρόπο παραγωγής των στοιχείων.
SWOT Analysis


Σε αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με ένα από τα πλέον διαδεδομένα εργαλεία του Στρατηγικού Marketing,  την ανάλυση SWOT. Αποτελεί τα αρχικά των λέξεων Strengths (Δυνατά), Weaknesses(Αδυναμίες ή Αδύνατα), Opportunities (Ευκαιρίες) και Treats (Απειλές) τα οποία σχετίζονται με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον ενός οργανισμού.
Τα δυνατά και αδύνατα σημεία (SW) αναλύουν το εσωτερικό περιβάλλον ενώ το εξωτερικό περιβάλλον αναλύεται από τις ευκαιρίες και απειλές (OT).

Η SWOT ανάλυση δεν  αποτελεί απλά μία περιγραφική απεικόνιση της παρούσας κατάστασης. Αυτό είναι ένα συχνό λάθος το οποίο ουσιαστικά δεν οδηγεί πουθενά! Έχω δει να παρουσιάζονται αρκετές αναλύσεις οι οποίες περιορίζονται σε μία απλή περιγραφή των σημείων και τίποτε άλλο. Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα μία ανάλυση αυτού του τύπου θα πρέπει, καταρχάς, να στηρίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία, αφετέρου να περιγραφεί πως θα μετατραπούν τα αδύνατα σημεία σε δυνατά, οι απειλές σε ευκαιρίες και πως θα συνδυαστούν τα ήδη δυνατά σημεία ενός οργανισμού με τις ευκαιρίες, υπάρχουσες ή αναδυόμενες.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η SWOT αποτελεί ένα από τα εργαλεία του Στρατηγικού Marketing. Για τον σωστό σχεδιασμό η SWOT θα πρέπει να ακολουθείται, συνοδεύεται, από ανάλυση PEST η οποία αναλύει το Πολιτικό, Οικονομικό, Κοινωνικό και Τεχνολογικό περιβάλλον. Με την PEST Analysis θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση.

Στο Video που ακολουθεί ο καθηγητής Malcolm MacDonald περιγράφει την ορθή σύνταξη μίας ανάλυσης SWOT.
Enjoy it :-)!Δημήτρης Τιμοθεάτος


Ancient Greek quotes for Leadership


Πόσα μπορούμε να διδαχθούμε από μεγάλους Άνδρες όπως ο Αριστοτέλης.....

Δημήτρης ΤιμοθεάτοςΤα παρακάτω slides αναφέρονται σε κάτι πολύ πολύ γνωστό σε όλους. Συμβαίνει παντού, στις επιχειρήσεις, στην πολιτική, στην οικογένεια.... παντού! δείτε πως εξηγείται επιστημονικά....η συνήθεια!Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας. Δείτε στα παρακάτω slides πως το χιούμορ βοηθά παντού!Ποιος από εμάς δεν έχει αισθανθεί ότι δεν του αρκούν οι 24 ώρες της ημέρας για να κάνουμε όσα χρειάζεται να κάνουμε; Ποιος από εμάς δεν έχει σκεφτεί, έστω και φευγαλέα, το πως θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε τις ώρες της ημέρας; Αυτό είναι το θέμα μας όμως; Μήπως το μυστικό βρίσκεται στις προτεραιότητες που εμείς οι ίδιοι βάζουμε και μετά γκρινιάζουμε;